X
تبلیغات
سرزمین سبز - درخت ماکادمیا
MACADAMIA

پیشگفتار:

ماکادمیا درختی است که میوه آن گرانترین و مرغوب ترین خشکبار جهان به شمار می رود .این گیاه بومی استرالیا است .در جنگلهای بارانی و در مکانهای مرطوب نزدیک نهر ها رشد خوبی دارد .آفتاب کامل با اندکی سایه برای گیاه مناسب است و عملکرد مغز را افزایش می دهد .اما اگر کشت تجاری آن مطرح نباشد سایه را به خوبی می تواند تحمل کند .گیاه به خشکی مقاوم است .باد ,سرمای شدید و شوری را نمی تواند بپذیرد.همچنین نیازی به خاک حاصلخیز ندارد .در هر ترکیب خاک از سبک تا سنگین اما با زهکشی خوب می تواند رشد کند .

مزیت اقتصادی این گیاه اندک بودن هزینه نگهداری آن است زیرا نیازی به آبیاری ندارد (به صورت دیم پرورش می یابد.نسبت به آفات و بیماریها مقاوم است .میوه های آن پس از رسیدن شروع به ریزش کرده و برداشتآن دستی و آسان است .

ماکادمیا از نظر بازرگانی در استرالیا جنوب آفریقا و آمریکای مرکزی یکی از تولیدات مهم کشاورزی به شمار می رود . کشت تجاری آن در استرالیا وهاوایی در سطح گسترده انجام میگیرد .در کالیفرنیا به عنوان  یک گیاه زینتی پرورش می یابد.آمریکا بزرگترین مصرف کننده ماکادمیا است .مغز ماکادمیا در انواع شکلات کیک و بستنی به کار می رود .همچنین از روغنمغز ماکادمیا می توان در صنایع آرایشی  و بهداشتی سود جست  .از آنجا که میوه ماکادمیا بیش از 72% اسید چرب غیر اشبع دارد این خشکبار می تواند افزودنی مناسب برای رژیم غذایی روزانه جهت کاهش کلسترول خون باشد .این میوه را می توان به صورت خام –بوداده-بانمک-بی نمک و یا به عنوان چاشنی در غذا مصرف کرد.

صرف نظر از اهداف بازرگانی پرورش ماکادمیا ,این درخت همیشه سبز بلند و گسترده با عمری طولانی و گلهایی بسیار خوشبو ,گیاهی زینتی مناسبی می تواند باشد.

هم اینک در ایران تعدادی از گونه های این گیاه در منطقه ای از شمال کشور به چشم می خورد و شرایط رشد این گونه درختی در ایران از جنبه اقتصادی در دست بررسی است. مطلب آورده شده  برای آشنایی هرچه بیشتر با این گیاه با ارزش چگونگی روشهای کاشت- داشت و برداشت آن گردآوری شده است.

 

تاریخچه:

ماکادمیا درختی است که در سال 1858 در خاور استرالیا شناسایی و در سال 1881توسط پورویس به هاوایی منتقل و در آنجا به عنوان یک گیاه زینتی و در راستای احیا و توسعه جنگلها مورد استفاده قرار گرفت .اما در سال 1948 با مطالعات و گزینش های صورت گرفته از سوی ایستگاه کشاورزی هاوایی معرفی و نامگذاری محصولات این گونه نامی را در صنعت میوه و خشکبار رومیزی به خود اختصاص داده است و منجر به صنعت مدرن ماکادمیا در هاوایی شده .

در کالیفرنیا در اوایل سال 1880 میلادی دو نهال ماکادمیا کاشته شد که هنوز در محوطه دانشگاه برکلی کالیفرنیا سرپاست .ورود واریته های اصلاح شده از هاوایی به کالیفرنیا در حدود یال 1950 آغاز شد .اما به طور کلی در کالیفرنیا هنوز هم از این گیاه به عنوان یک گیاه زینتی استفاده می شود.

عملکرد:

میوه دهی این درخت در نهالهای پیوند خورده از سال سوم و در نهال های بدون پیوند از سال پنجم آغاز می شود .اما درختان نوع اول از سال ششم و نوع دوم از سال هشتم به تولید اقتصادی می رسند .درنهایت این درخت بیشتر از 40 تا 50 سال عمر می کند .یک درخت نسبتا خوب در 10 سالگی 30 تا 50 پوند میوه می دهد .میزان تولید در واحد سطح 3 تا 6 تن است که با توجه به شرایط آب و هوایی تغییر می کند.

توجیه اقتصادی:

میانگین تولید ماکادمیا .در مزارع استرالیا با شرایط کاشت جدید در حدود 5/4 تن در هکتار در نظر گرفته می شود .با توجه به قیمت این محصول در حال حاضر که 7/3 دلار استرالیا در هر کیلوگرم است ,فروش متوسط هرهکتار در حدود 650/16 دلار استرالیا برآورد می شود .با توجه به قیمت دلار استرالیا 645 تومان است ,میزان فروش محصول هرهکتار (درآمد ناخالص )در حدود 106560000 ریال خواهد بود که از این میزان مقداری بابت هزینه نگهداری و ایجاد باغ کسر خواهد شد که در هر کشور متفاوت خواهد بود بنابراین کاشت و تولید این محصول می تواند نقش به سزایی در رونق بخش کشاورزی داشته باشد.

در باره ماکادمیا:

خشکبار ماکادمیا تنها محصول کشاورزی بومی استرالیا که به صورت تجاری مطرح شده است .ماکادمیا درختی همیشه سبز که در جنگلهای بارانی نواحی نیمه گرمسیری یافت می شود .میوه این درخت نوع خشکبار مانند  فندق است .حدود 7 سال طول می کشد تا به باردهی برسد و بیش از 60 سال عمر می کند .

هم اکنون مصرف این خشکبار به دلیل خواص منحصر به فرد آن یعنی سرشار بودن از ویتامین ها و مواد مغذی و در عین حال داشتن اسید های چرب غیر اشباع در حال افزایش است .به طوریکه میزان واردات آمریکا در یک دوره 4 ساله از 11373 تن به 23237 تن یعنی بیش از دو برابر افزایش یافته است به طوریکه پیش بینی می شود میزان تولید در 5 کشور بزرگ تولید کننده ماکادمیا (استرالیا-آمریکا-جنوب آفریقا-گواتمالا-کنیا) در سال زراعی 04-2003 با 11% افزایش به 92923 تن برسد.

مصارف ماکادمیا:

مغز ماکادمیا ,ضمن کاربرد در آجیل شیرینی و غیره برای تولید روغن نیز مصرف می شود .روغن ماکادمیا از دیگر روغن های گیاهی مانند روغن زیتون برتر بوده دارای درصد بالاتری مونو مونو اسید چرب غیر اشباع می باشد و نقطه دود آن بالاتر و برابر 210 درجه سانتیگراد است .

تمام بخش های میوه ماکادمیا مورد استفاده قرار می گیرد .از ترکیب پوسته خارجی با مواد ارگانیک مالچی عالی برای اطراف درختان تهیه می شود .پوسته سخت در هنگام سوختن دما را بالا نگه می دارد و اغلب به عنوان سوخت برای کوره های آتش  در صنایع محلی به کار برده می شود .

از آسیاب کردن پوسته سفت آن گردی  حاصل می  شود که سمباده خوبی در صنعت است و در مقایسه با شن برای نفوذپذیر کردن خاک مناسبتر می باشد .همچنین ماکادمیا در صنایع آرایشی و بهداشتی به عنوان ماده اولیه در ماساژورهای پوست به کار می رود .

از آسياب كردن پوسته سفت آن ، گردي حاصل مي شود كه سمباده خوبي در صنعت است و در مقايسه با شن براي نفوذ پذير كردن خاك مناسب تر مي باشد .

خواص ماکادمیا:

ماکادمیا مغذی ترین خشکبار جهان است .مغز ماکادمیا بسیار انرژی زا بوده و چربی بدون کلسترول دارد . ماکادمیا دارای 76% روغن طبیعی – 9% کربوهیدرات و 2% فیبر است .همچنین حاوی ویتامین های نیاسین , B1 و B2 و نیز عناصر ضروری همچون کلسیم و فسفر و پتاسیم و سدیم و سلنیوم و آهن است.روغن ماکادمیا سرشار از منو اسید چرب غیر اشباع است که خطر حملات قلبی را کاهش می دهد .

 

انرژي                                    3080Kj

پروتئين                                     9.2 g

چربي                                     74.0  g

مونو اسيد چرب غير اشباع     60.0  g

پلي اسيد چرب غير اشباع        4.0 g

اسيد چرب اشباع                  10.0  g

كربو هيدرات                             g 7.9

شكر                                       4.6  g

فيبر                                        6.4  g

پتاسيم                               410 mg

فسفر                               241   mg

كلسيم                                64  mg

سديم                                    2  mg

آهن                                       2  mg

نياسين                               1.6  mg

B1                                     0.22  mg

B2                                    0.12   mg

 

تولید و فرآوری ماکادمیا:

این درخت از طریق بذر و اعضای گیاه تکثیر می یابد .به عنوان مثال نهال بذری یا نهال پیوندی با کولتیوارهای مناسب و همچنین قلمه برای کشت مورد استفاده قرار می گیرد . به طور معمول چندین کولتیوار برای دگر گرده افشانی مطمئن کاشته می شوند .

برداشت معمولا با جمع آوری خشکبارها از روی زمین در سرتاسر سال انجام می شود .

عملیات پس از برداشت شامل پوست گیری و خشک کردن خشکبار و جداسازی مغز می باشد. پوست گیری خشکبار جمع آوری شده و به دنبال آن خشک کردن آن , باید 24 ساعت پس از برداشت انجام گیرد.در غیر اینصورت کیفیت محصول پایین خواهد آمد .

مسایل اقتصادی ماکادمیا :

از نظر اقتصادی نه تنها ماکادمیا گرانترین و مرغوب ترین خشکبار جهان است بلکه هزینه نگهداری آن بسیار اندک است .

قیمت خشکبار ماکادمیا در جهان در سالهای اخیر به طور معنی داری افزایش پیدا کرده است , به طوری که در حال حاضر قیمت آن در استرالیا به 7/3 دلار استرالیا در هر کیلوگرم (به صورت فله) افزایش پیدا کرده است .لازم به ذکر است که این قیمت ها برای ماکادمیای با پوست است و مغز ماکادمیا به صورت خالص 80%-40% گرانتر است .روند رشد قیمت ماکادمیا در یک دوره پنج ساله در استرالیا به شرح جدول زیر است.

جایگاه ماکادمیا در بازار جهانی خشکبار:

مصرف خشکبار از گذشته های دور به صورت آجیل بسیار متداول و مرسوم بوده است .در دهه های اخیر خشکبار به عنوان یک ماده غذایی پرخاصیت از رونق خاصی در بازارهای جهانی برخوردار بوده .میزان تولید ماکادمیا در جهان حدود صد هزار تن است که کمتر  از 5/0 % از تجارت جهانی خشکبار را شامل می شود

 
گفتنی است کشت ماکادمیا در کشورهایی نظیر : نیوزلند- ونزوئلا- مکزیک- زیمباوه- پرو- اندونزی – تاهیتی – نیوکالونیا- السالوادر- جامائیکا- پاراگوئه- کلمبیا- وسترن سوموآ- تایلند- تایوان – فیجی- اسرائیل-تانزانیا-اتیوپی نیز در سطح کوچک انجام می گیرد.

بد نيست بدانيد ميزان صادرات ماكادميا در سال 2001 از كشور استراليا 27300 تن ، گواتمالا 9000 تن ، كنيا 6052 تن ، جنوب آفريقا 10400  تن و آمريكا 4300 تن بوده است .برزيل و كاستاريكا از ديگر صادر كنندگان ماكادميا هستند .

استراليا يكي از مهمترين صادر كنندگان ماكادميا است به طوري كه ارزش محصول ماكادمياي داخلي و وارداتي استراليا برابر 100 ميليون دلار است كه حدود 70 در صد اين مقدار به صورت خام صادر مي شود.

كشور هاي وارد كننده و مصرف كننده ماكادميا :

 آمريكا بزرگترين مصرف كننده اين خشكبار است .تقريبا تمام توليد ماكادميا در هاوايي در خود آمريكا به مصرف مي رسد و براي امريكايي ها ماكادميا مترادف هاوايي است .ميزان واردات آمريكا در يك دوره 4 ساله (2000-1996) از 11373 تن به 23237 تن افزايش يافته است .مهمترين كشورهاي صادر كننده ماكادميا به آمريكا عبارتند از استراليا ، جنوب آفريقا ، السالوادور ، كاستاريكا و گواتمالا .ساير كشورهاي صادر كننده ماكادميا به آمريكا به ميزان اندك عبارتند از برزيل ، چين ، مالاوي و زيمباوه .

كشورهاي عمده وارد كننده ماكادميا از استراليا شامل :ژاپن ، اتحاديه اروپا ، آمريكا و هنگ كنگ مي باشند. آلمان بزرگترين بازار ماكادميا را در كشور هاي اروپايي به خود اختصاص داده است . اگر چه فروش اين محصول به فرانسه ، ايتاليا ، اسپانيا ، دانمارك ، هلند و انگلستان نيز در حال افزايش است .

يادآور مي شود : آمريكا بزرگترين بازار ماكادمياي جنوب آفريقا محسوب مي شود همچنين اسپانيا و ايتاليا و يونان از بازارهاي مهم ماكادمياي جنوب آفريقا هستند .از جمله بازارهاي جديد براي جنوب آفريقا ژاپن است كه در طي چهار سال اخير واردات ماكادميا را از جنوب آفريقا از 0 به 1144 تن رسانيده است .

همانگونه كه در جدول زير مشاهده مي شود ، استراليا بزرگترين توليد كننده و صادر كننده ماكادميا و آمريكا بزرگترين وارد كننده و مصرف كننده ماكادميا است .

توليد ، صادرات ،واردات ،و مصرف داخلي چند كشور مهم

در داد و ستد ماكادميا در دنيا در سال 02-2001

        كشور           توليد       صادرات        واردات        مصرف داخلي

      استراليا         37000    27300             0                 9250

      كاستاريكا       2100      1900               0                  340

      گواتمالا          9360      9000               0                  360

      كنيا                8005      6052               0                   89

      جنوب آفريقا   11000    10400             0                   500

      آمريكا          24494    4300            23875              44069  

 

+ نوشته شده توسط علی عسگری دون در 85/02/27 و ساعت 14:9 |